У Хусті презентували книгу «Перше десятиліття: Закарпаття 1944-1954 років»

06 Грудня 2023, 11:06
Презентація книги у Хусті 382
Презентація книги у Хусті

Нещодавно у читальній залі Хустської публічної бібліотеки відбулася важлива подія для всіх, хто цікавиться історією та долею Закарпаття, – презентація книги Віктора Моренця «Перше десятиліття: Закарпаття 1944-1954 років».

Про це повідомляє Вісник Хустщини.

Книга становить собою збірку документів з архівів України про період «совєтизації» Закарпаття в різних сферах суспільно-політичного життя у 1944–1954 роках, а саме: з Центрального державного архіву вищих органів влади і управління України, Галузевого державного архіву Служби безпеки України, Державного архіву Закарпатської області, архіву Управління Служби безпеки України в Закарпатській області, Центрального державного кінофотофоноархіву України імені Г.С. Пшеничного, а також приватних колекцій Володимира Бірчака, Тараса Сегляника, Наталії Тирпак, Георгія Рогача та ін.

Книга охоплює населені пункти всього Закарпаття, звіти, доноси, довідки про справжні суспільні настрої сталінських і післясталінських часів, про біографічні факти членів політичних, національних та релігійних антисовєтських організацій, про їхніх переслідувачів та стукачів…

Щиро вітала учасників презентації директорка Хустської публічної бібліотеки Ірина Печениця, яка зазначила, як важливо сьогодні знати правдиву історію свого краю та доносити його до нащадків.

Участь у презентації крім автора взяли український поет та видавець, засновник першого недержавного видавництва «Ѓражда» Іван Ребрик, педагог, літературознавець, кандидат філологічних наук Наталія Ребрик, письменник, публіцист, кандидат фізико-математичних наук, доцент Володимир Кришеник, заступник Хустського міського голови Василь Сабадош, заслужений учитель України Христина Шкробинець, які привітали автора з виходом у світ його збірки та побажали творчого натхнення і подальшої плідної праці у пошуку історичної правди.

Розпочала зібрання поезією Петра Скунця «Земля химер» літературознавець Наталія Ребрик. Вона коротко ознайомила з біографією відомого правника, письменника, дослідника історії та з його творчим надбанням, наголосивши на важливості та актуальності порушених у його книгах тем.

Моренець розповів присутнім про широку панораму суспільно-політичного життя краю, зокрема на Хустщині, у період початку радянізації регіону, впровадження комуністичної ідеології та пригнічення національно-духовних цінностей місцевого населення. Презентуючи свою працю, розповів про роботу в архівах, хід своїх досліджень, а також ознайомив з деякими цікавими фотодокументами. А ще запропонував частіше звертатися до архівних документів, які дозволяють зрозуміти нинішню ситуацію в країні і краї.

«Спогади очевидців чи свої висновки я до книги спеціально не додавав, адже вони можуть бути суб’єктивними. Тут зібрані тільки документальні дані. Хочу зазначити, що праця над цією збіркою документів мала дві великі перерви. Перша сталася восени 2021 року, коли я отримав чималий масив копій світлин і документів, частину яких згодом використав у цьому збірнику. Друга – 24 лютого 2022 року з початком широкомасштабної агресії нашого вікового ворога – росії», – каже автор.

 

У книжці автор публікує першоджерела, за якими кожен читач може зробити власні висновки. Є тут і документи, що стосуються часів Карпатської України. Загалом у збірці опубліковано 199 документів, багато з них – вперше. Крім текстових матеріалів, дуже багато фотографій, є велика довідка про майже забутий з’їзд Народних комітатів Мараморош-Сигітської округи 4 лютого 1945 р., є цікава доповідь про битву фанатів на Ужгородському стадіоні 1 листопада 1946 р., та багато документів про боротьбу УПА на Закарпатті, сталінські репресії, про винищення довоєнного політикуму і творення нового, про потужну репресивну мережу силових структур, про тяжке становище всіх без винятку церковних конфесій та інші цікаві історичні факти того часу.

На презентації можна було поспілкуватися з автором та почути цікаві історичні факти про Закарпаття, а також придбати книгу з автографом письменника.

 

 

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024