Хустщина вшанувала пам'ять героїв Карпатської України

18 Березня 2024, 10:30
Хустщина вшанувала пам'ять героїв Карпатської України 195
Хустщина вшанувала пам'ять героїв Карпатської України

Біля меморіального комплексу «Красне поле» поблизу міста Хуст пройшли урочистості, присвячені 85 річниці проголошення Незалежності Карпатської України. 

Про це пише Колочавська громада.

Участь в заході взяли представники Колочавської громади: сільський голова Василь Худинець та курінь їм. В. Пойди рою Всеукраїнської дитячо-юнацької військово- патріотичної гри «Сокіл» (Джура) Негровецького ЗЗСО  ім. В. Росохи під керівництвом вчителя Захисту України Івана Васильовича Яреми.

Учасники урочистостей зібралися, щоб вшанувати пам’ять героїв та висловити підтримку та шану до тих, хто віддав своє життя за волю і незалежність України.

85 років тому, 15 березня 1939 року, Сейм Карпатської України проголосив незалежність краю, було ухвалено Конституцію, державну мову — українську, синьо-жовтий прапор та національний гімн "Ще не вмерла України...".

Після проголошення державності на Карпатську Україну напала Угорщина, яка була союзником нацистської Німеччини. «Карпатські січовики» відбивали наступ, але 18 березня територію Закарпаття повністю окупували угорські війська.

У цей час під Хустом на Красному полі та околицях тривав бій армії Карпатської України  з угорськими гонведами. У ньому загинули, за різними оцінками, від кількох сотень до понад тисячі січовиків.

«Минуло 85 років, а українці знову виборюють свою незалежність у найзапекліших боях, віддаючи найцінніше – свої життя», – пишуть в дописі.

 

 

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024